Wandelen door de Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een prachtig natuurgebied tussen Zandvoort en de Langevelderslag in de gemeente Noordwijk.

In de Amsterdamse waterleidingduinen wordt sinds 1853 water gewonnen voor drinkwater in Amsterdam. Er stroomt jaarlijks vijftig miljoen kubieke meter drinkwater door dit grote gebied, waarmee het het oudste waterwingebied van Nederland is.

Het duingebied is een beschermd natuurmonument. Rust, ruimte en natuur zijn de voornaamste kernwaarden van dit prachtige natuurgebied, om deze reden is dan ook alleen wandelen in het gebied toegestaan. Met 3400 hectare zijn de Amsterdamse Waterleidingduinen een van de grootste aaneengesloten wandelgebieden van Nederland.
de Amsterdamse waterleidingduinen heeft vier hoofdingangen.

  • Panneland in Vogelenzang: Vogelenzangseduinweg 2
  • De Oase in Vogelenzang: Eerste Leijweg 2; hier bevindt zich het bezoekerscentrum De Oranjekom
  • Zandvoortselaan in Zandvoort: Zandvoortselaan 130
  • De Zilk in De Zilk: Joppeweg 1

In de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn verschillende wandelroutes te vinden. Ook ben je vrij om zelf door dit gebied te wandelen en van de onverharde paden te struinen. Honden en fietsen zijn niet toegestaan.

Wilde dieren

Wanneer je wandelt in de Amsterdamse waterleidingduinen is de kans heel erg groot dat je hier herten tegen gaat komen, zeker tegen zonsondergang. Het gebied heeft namelijk de grootste damhertenpopulatie van Nederland. Na schatting lopen hier zo’n 3.000 damherten rond! Sinds een aantal jaren wordt er niet meer op herten gejaagd en zijn de aantallen verder gestegen. Wanneer je rondloopt is buiten de kans op herten, ook de kans aanwezig dat je een vosje, eekhoorns en verschillende vogels spot. Een prachtige plek om te genieten van de natuur.

Boek nu je all inclusive vakantie

 

12+ jaar oud

2-11 jaar oud


Leeftijd kinderen